Informacje osobowe dotyczące pracowników Politechniki Gdańskiej zawarte w bazie PION są aktualizowane cyklicznie, dlatego w celu potwierdzenia danych kontaktowych szukanej osoby prosimy o sprawdzenie ich w systemie informacji o pracownikach PG dostępnym pod linkiem http://www.pg.gda.pl/infos/

Publikacja Publikacja
Podgląd wydruku Podgląd wydruku
 

2010 Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych

  
  
Tytuł orginalny:
Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych
Streszczenie autorskie / abstrakt:
Artykuł jest przeglądem literatury, dotyczącym wykorzystania polimerów naturalnych do wytwarzania jadalnych powłok powierzchniowych lub opakowań do żywności. Omówione zostały właściwości folii z różnych białek i polisacharydów oraz sposoby poprawy ich właściwości użytkowych poprzez modyfikacje fizyczne, chemiczne i enzymatyczne. Przedstawiono również możliwości włączania w matryce polimerową nanonapełniaczy i scharakteryzowano właściwości otrzymanych nanokompozytów polimerowych. Ponadto wskazano możliwości poszerzenia właściwości użytkowych folii z naturalnych polimerów poprzez wprowadzenie dodatkowych substancji, przede wszystkim o aktywności przeciwdrobnoustrojowej.
Słowa kluczowe:
POLIMERY NATURALNE
OPAKOWANIA DO ŻYWNOŚCI
MODYFIKACJE CHEMICZNE
NANOKOMPOZYTY
Rok publikacji:
2010
Język publikacji:
polski
 
Tytuł czasopisma / wyd. zwartego / tytuł konferencji :
Opakowanie.
Kraj publikacji:
Polska
Liczba stron/ Nr stron [od-do]:
26-36
Nr/Zesz.:
nr 8